Hello 2020!

En hello 5 goede voornemens voor je social media beheer

2020, ik vind dat best wel een mythisch getal. Ik heb iets met getallen die eindigen op een nul of een vijf. Mijn verwachtingen voor dit kersverse jaar met niet één, maar twee (!) nullen zijn dan ook buitensporig hoog. 2020 wordt een top jaar, ik voel het. Allez, kleine voetnoot, ik hoop het.

Zoals in het begin van elk kraakvers jaar heb ik naast een berg verwachtingen en plannen ook een vat vol spiksplinternieuwe goede voornemens. Ook dit jaar is dat niet anders. Enige verschil nu is dat ik naast de klassiekers voor mezelf (meer sporten, gezonder eten,…) er ook een paar voor Surtout heb opgesteld. In het kader van de slogan “practice what you preach” zijn er een aantal punten die ik aanraad en uitvoer bij mijn klanten, maar die ik voor mijn eigen onderneming nogal eens durf verwaarlozen. Tijd om daar komaf mee te maken en zelf het goede voorbeeld te geven dus. 

Klaar voor mijn lijstje? Hier komt het:

Goede voornemen #1: start to blog 

Geregeld nieuwe content op je website plaatsen trekt bezoekers aan. Meestal is je website inhoudelijk vrij statisch. Door er een blog aan toe te voegen begint hij te leven en creëer je een nieuwe reden om je site een bezoekje te brengen. Via een blog informeer en inspireer je lezers die zo ook eerder geneigd zullen zijn je te volgen op social media, zich in te schrijven op je nieuwsbrief, contact op te nemen en last but not least, klant te worden. Niet alleen je online zichtbaarheid verhoogt met je blog, je lezers leren je op die manier ook beter kennen. Je geeft hen inzicht in wat je doet en waar jouw expertise ligt.

Ik ben alvast gestart met deze eerste blogpost! Bedoeling is om maandelijks een verse blog op jullie af te vuren waarin ik ervaringen, tips en tricks rond social media met jullie zal delen. 

Goede voornemen #2: Consequent posten op social media 

Hoe we het ook draaien of keren, sociale media is niet meer weg te denken uit ons leven. Als ondernemer wordt het steeds belangrijker om te werken aan je online zichtbaarheid. Consequent posten op sociale media is hier onlosmakelijk mee verbonden. Je zal misschien al gemerkt hebben dat wanneer je langere tijd niets hebt gepost dit een negatief effect kan hebben op je bereik en de betrokkenheid bij je berichten. Het beruchte algoritme van Facebook en Instagram zit hier voor iets tussen. Dit algoritme gaat mensen “belonen” die regelmatig relevante content plaatsen door hun berichten te tonen aan meer (potentiële) volgers. Want, grote desillusie misschien, jouw posts verschijnen heus niet op de feed van elke persoon die jou volgt. Slechts een fractie van jouw volgers krijgt jouw social media post te zien. Op geregelde tijdstippen waardevolle, relevante content plaatsen zal er voor zorgen dat je post geleidelijk aan meer en meer mensen zal bereiken. 

Goede voornemen #3: plan je social media 

Dit sluit naadloos aan bij het vorige goede voornemen. Consequent posten is één ding, maar wanneer je niet op voorhand even nadenkt over wat je komende week of maand zal plaatsen, dan wordt het echt moeilijk om voorgaande vol te houden. Want plots is hij daar, de dag dat je een post had moeten voorzien. Je hebt de hele dag gewerkt, je bent moe en dan moet je nog die verdomde social media post schrijven. Uitstelgedrag dringt zich op…

Door je posts vooraf in te plannen neem je een voorsprong. Neem wekelijks of maandelijks een momentje tijd hiervoor en denk na waar je het de komende periode over wil hebben. Verzamel beeldmateriaal, schrijf je teksten en start planning. 

Eerlijk, voor mijn klanten plan ik met gemak verschillende posts in voor de komende maand. Voor mezelf echter ben ik helaas meer #teamlastminute. In 2020 moet dit anders en geef ik mee het goede voorbeeld, beloofd. 

Goede voornemen #4: laat jezelf zien 

Eentje waar veel ondernemers, inclusief mezelf, het koud zweet van krijgen: toon jezelf op je social media. Mensen willen weten wie je bent, willen je gezicht zien. Ze zijn meer dan ooit geïnteresseerd in jou als persoon en willen je oprecht leren kennen. Online worden we overspoeld door ondernemingen die hun diensten en producten aanprijzen. We twijfelen minder over wat we zullen aankopen, maar eerder over waar en bij wie. 

Door jezelf regelmatig te tonen als ondernemer zijn potentiële klanten meer geneigd om jou hun vertrouwen te geven. Want geef toe, het voelt beter met iemand in zee te gaan die je kent dan met iemand die zichzelf nog nooit heeft voorgesteld. 

Goede voornemen #5: inzetten op captions

De captions (i.e. de tekst die je bij je beeld plaatst op je social media) worden in 2020 nog belangrijker dan het voorbije jaar. Je hebt waarschijnlijk al opgevangen dat Instagram het aantal hartjes die een foto gekregen heeft gaat schrappen. Instagram zou op die manier willen aanmoedigen meer goede content te plaatsen en dat brengt ons bij de captions. De tijd dat je met enkel een leuke foto en misschien één rake quote je volgers kon pleasen is stilaan voorbij. Volgers zoeken meer dan ooit naar waardevolle content, ze willen geïnformeerd en geïnspireerd worden via hun social media. Wees niet bang om af en toe eens langere teksten te schrijven bij je beelden en beschouw deze posts als microblogs.

Zo, met deze 5 goede voornemens ga ik het nieuwe jaar in. Probeer ze zelf ook toe te passen, ik ben er zeker van dat je hier op termijn resultaat mee zal boeken. Succes!  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: