Haal het beste uit je smartphonecamera

5 makkelijke tips die je direct kan toepassen

Ik ben gek op mijn smartphonecamera. Als kind al was ik zot van fotografie. Ik herinner mij nog hoe ik op mijn eerste communie mijn allereerste cameraatje kreeg. Zo eentje met rolletjes. En als het rolletje vol was bracht je dat naar de winkel om het te laten ontwikkelen. Dagenlang vol spanning wachten op het resultaat. Dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen?

Wanneer ik mijn middelbaar diploma op zak had kreeg ik een spiegelreflexcamera en werd ik een nog grotere fan van alles wat met fotografie te maken had. Een spiegelreflexcamera heb ik nog, maar heel eerlijk, zo verschrikkelijk veel gebruik ik hem niet meer. Iets met tijdgebrek en dergelijke…

Mijn smartphonecamera daarentegen gebruik ik bijna dagelijks. Dat ik hem overal letterlijk op zak heb is een groot pluspunt. Bovendien kan je je foto’s onmiddellijk beginnen bewerken in een app en kan je makkelijk je beelden delen met anderen of op je social media.

Ik ben dus fan en wil graag vijf tips met je delen om het beste uit je smatphonecamera te halen.

Tip #1: maak gebruik van het raster

Je hebt een prachtige foto genomen, je onderwerp is haarscherp in beeld gebracht, het licht zit perfect en de kleuren springen er uit. Maar je horizon is scheef… Herkenbaar? Dan is deze tip zeker iets voor jou.

Uiteraard kan je een scheve foto altijd rechtzetten in een bewerkingsapp, maar weet dat een deel van je foto dan vaak verloren gaat. Om dit te vermijden kan je gebruik maken van het raster op je smartphone. Het is een tool waardoor je hulplijnen kan aanzetten die je helpen om je onderwerp recht te fotograferen en om een mooie compositie te maken. Het raster aanzetten op je iPhone bijvoorbeeld doe je bij > instellingen > camera > raster. Bij Android ga je bij je camera instellingen naar “hulplijnen”.

Tip #2: een propere lens

Misschien wel de meest eenvoudige tip van de vijf: zorg dat je altijd fotografeert met een propere lens. Je smartphone zit overal: in je broekzak, je handtas, ligt naast je tijdens het koken,… Een vuile lens loop je dus snel op. Wanneer je fotografeert met een vuile lens ga je dit zien op je foto. De foto is niet haarscherp en er hangt een waas over.

Maak er een gewoonte van om voor het fotograferen snel even de lens schoon te maken. Dit duurt amper een paar seconden, maar loont zeker de moeite. Je foto’s zullen veel scherper zijn. 

Tip #3: de regel van derden

Doet dit je ook terugdenken aan je schooltijd? Mij ook, maar het is minder erg dan het lijkt! De regel van derden is een vrij eenvoudige compositieregel die vaak in de fotografie wordt toegepast. Door te werken met deze regel ga je foto’s maken die aantrekkelijker zijn en waar de kijker makkelijker bij blijft hangen.

Vaak plaatsen mensen hun onderwerp in het midden van hun foto, maar dit levert niet altijd de meest dynamische en spannende beelden op. Met de regel van derden plaats je je onderwerp meer naar de zijkant van je compositie. Het raster van je camera is het perfecte hulpmiddel om je hierbij te helpen. Dit raster bestaat namelijk uit vier lijnen die elkaar op 4 punten kruisen. Door je onderwerp niet in het midden te plaatsen, maar op één van die vier kruisingen creëer je een visueel interessant beeld. Deze regel wordt trouwens al gedurende de hele kunstgeschiedenis gebruikt door tal van beeldende kunstenaars. Nu ook door jou?

Tip #4: zoek het licht

Je smartphonecamera is helaas minder lichtgevoelig dan een spiegelreflexcamera (hoewel de nieuwste generatie smartphones hier beter en beter in worden). Hierdoor kan het lastig zijn om in donkere omstandigheden scherpe foto’s te nemen. Je foto kan dan sneller last krijgen van wat men ruis noemt.

Zoek daarom steeds het licht op. Fotografeer je binnen, zoek dan een raam op en maak gebruik van dit natuurlijke licht. Let wel op dat de zon geen al te felle schaduwen naar binnen werpt, tenzij dit natuurlijk een mooi effect zou opleveren. Krijg je toch lelijke schaduwen dan kan je deze wat gaan corrigeren met een eenvoudig vel wit papier dat je als reflectiescherm gaat gebruiken. Met dit vel papier kan je het licht weerkaatsen op de delen van je object waar de schaduw op valt. Wat je ook kan doen is het vel papier gebruiken als een soort van filter. Gebruik het vel dan tussen de felle lichtbron en je onderwerp, zodat het licht gefilterd op je onderwerp valt.

Tip #5: je foto bewerken

Tegenwoordig heb je tal van apps waarin je je foto’s heel eenvoudig kan nabewerken. Door je foto te bewerken ga je hem opnieuw interessanter maken. Er zijn tal van apps die je hier bij kunnen helpen. Mijn twee favorieten van dit moment zijn Snapseed en VSCO, maar je hebt er nog vele andere waar je mee aan de slag kan gaan. Aarzel ook niet om verschillende apps te gaan combineren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld heel vaak een combinatie van de bovenste twee, omdat ik het pure bewerken van het beeld fijner vind in Snapseed en de filters van VSCO dan weer mooier vind dan die van Snapseed.

Wanneer je je foto’s gebruikt voor je Instagram feed is het ook aan te raden om een eigen stijl te ontwikkelen. Probeer steeds dezelfde filter te gebruiken om op te vallen tussen de talrijke foto’s die dagelijks worden gepost. Door consequent gebruik te maken van dezelfde beeldstijl gaan mensen je beginnen herkennen aan je stijl nog voor ze je naam zien verschijnen.

Zo, ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! En vergeet ook niet dat het vastleggen van herinneringen en emoties minstens zo belangrijk is als het maken van een technisch perfecte foto!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: