Uitgelicht

Haal het beste uit je smartphonecamera

5 makkelijke tips die je direct kan toepassen

Ik ben gek op mijn smartphonecamera. Als kind al was ik zot van fotografie. Ik herinner mij nog hoe ik op mijn eerste communie mijn allereerste cameraatje kreeg. Zo eentje met rolletjes. En als het rolletje vol was bracht je dat naar de winkel om het te laten ontwikkelen. Dagenlang vol spanning wachten op het resultaat. Dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen?

Wanneer ik mijn middelbaar diploma op zak had kreeg ik een spiegelreflexcamera en werd ik een nog grotere fan van alles wat met fotografie te maken had. Een spiegelreflexcamera heb ik nog, maar heel eerlijk, zo verschrikkelijk veel gebruik ik hem niet meer. Iets met tijdgebrek en dergelijke…

Mijn smartphonecamera daarentegen gebruik ik bijna dagelijks. Dat ik hem overal letterlijk op zak heb is een groot pluspunt. Bovendien kan je je foto’s onmiddellijk beginnen bewerken in een app en kan je makkelijk je beelden delen met anderen of op je social media.

Ik ben dus fan en wil graag vijf tips met je delen om het beste uit je smatphonecamera te halen.

Tip #1: maak gebruik van het raster

Je hebt een prachtige foto genomen, je onderwerp is haarscherp in beeld gebracht, het licht zit perfect en de kleuren springen er uit. Maar je horizon is scheef… Herkenbaar? Dan is deze tip zeker iets voor jou.

Uiteraard kan je een scheve foto altijd rechtzetten in een bewerkingsapp, maar weet dat een deel van je foto dan vaak verloren gaat. Om dit te vermijden kan je gebruik maken van het raster op je smartphone. Het is een tool waardoor je hulplijnen kan aanzetten die je helpen om je onderwerp recht te fotograferen en om een mooie compositie te maken. Het raster aanzetten op je iPhone bijvoorbeeld doe je bij > instellingen > camera > raster. Bij Android ga je bij je camera instellingen naar “hulplijnen”.

Tip #2: een propere lens

Misschien wel de meest eenvoudige tip van de vijf: zorg dat je altijd fotografeert met een propere lens. Je smartphone zit overal: in je broekzak, je handtas, ligt naast je tijdens het koken,… Een vuile lens loop je dus snel op. Wanneer je fotografeert met een vuile lens ga je dit zien op je foto. De foto is niet haarscherp en er hangt een waas over.

Maak er een gewoonte van om voor het fotograferen snel even de lens schoon te maken. Dit duurt amper een paar seconden, maar loont zeker de moeite. Je foto’s zullen veel scherper zijn. 

Tip #3: de regel van derden

Doet dit je ook terugdenken aan je schooltijd? Mij ook, maar het is minder erg dan het lijkt! De regel van derden is een vrij eenvoudige compositieregel die vaak in de fotografie wordt toegepast. Door te werken met deze regel ga je foto’s maken die aantrekkelijker zijn en waar de kijker makkelijker bij blijft hangen.

Vaak plaatsen mensen hun onderwerp in het midden van hun foto, maar dit levert niet altijd de meest dynamische en spannende beelden op. Met de regel van derden plaats je je onderwerp meer naar de zijkant van je compositie. Het raster van je camera is het perfecte hulpmiddel om je hierbij te helpen. Dit raster bestaat namelijk uit vier lijnen die elkaar op 4 punten kruisen. Door je onderwerp niet in het midden te plaatsen, maar op één van die vier kruisingen creëer je een visueel interessant beeld. Deze regel wordt trouwens al gedurende de hele kunstgeschiedenis gebruikt door tal van beeldende kunstenaars. Nu ook door jou?

Tip #4: zoek het licht

Je smartphonecamera is helaas minder lichtgevoelig dan een spiegelreflexcamera (hoewel de nieuwste generatie smartphones hier beter en beter in worden). Hierdoor kan het lastig zijn om in donkere omstandigheden scherpe foto’s te nemen. Je foto kan dan sneller last krijgen van wat men ruis noemt.

Zoek daarom steeds het licht op. Fotografeer je binnen, zoek dan een raam op en maak gebruik van dit natuurlijke licht. Let wel op dat de zon geen al te felle schaduwen naar binnen werpt, tenzij dit natuurlijk een mooi effect zou opleveren. Krijg je toch lelijke schaduwen dan kan je deze wat gaan corrigeren met een eenvoudig vel wit papier dat je als reflectiescherm gaat gebruiken. Met dit vel papier kan je het licht weerkaatsen op de delen van je object waar de schaduw op valt. Wat je ook kan doen is het vel papier gebruiken als een soort van filter. Gebruik het vel dan tussen de felle lichtbron en je onderwerp, zodat het licht gefilterd op je onderwerp valt.

Tip #5: je foto bewerken

Tegenwoordig heb je tal van apps waarin je je foto’s heel eenvoudig kan nabewerken. Door je foto te bewerken ga je hem opnieuw interessanter maken. Er zijn tal van apps die je hier bij kunnen helpen. Mijn twee favorieten van dit moment zijn Snapseed en VSCO, maar je hebt er nog vele andere waar je mee aan de slag kan gaan. Aarzel ook niet om verschillende apps te gaan combineren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld heel vaak een combinatie van de bovenste twee, omdat ik het pure bewerken van het beeld fijner vind in Snapseed en de filters van VSCO dan weer mooier vind dan die van Snapseed.

Wanneer je je foto’s gebruikt voor je Instagram feed is het ook aan te raden om een eigen stijl te ontwikkelen. Probeer steeds dezelfde filter te gebruiken om op te vallen tussen de talrijke foto’s die dagelijks worden gepost. Door consequent gebruik te maken van dezelfde beeldstijl gaan mensen je beginnen herkennen aan je stijl nog voor ze je naam zien verschijnen.

Zo, ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! En vergeet ook niet dat het vastleggen van herinneringen en emoties minstens zo belangrijk is als het maken van een technisch perfecte foto!

Uitgelicht

Hello 2020!

En hello 5 goede voornemens voor je social media beheer

2020, ik vind dat best wel een mythisch getal. Ik heb iets met getallen die eindigen op een nul of een vijf. Mijn verwachtingen voor dit kersverse jaar met niet één, maar twee (!) nullen zijn dan ook buitensporig hoog. 2020 wordt een top jaar, ik voel het. Allez, kleine voetnoot, ik hoop het.

Zoals in het begin van elk kraakvers jaar heb ik naast een berg verwachtingen en plannen ook een vat vol spiksplinternieuwe goede voornemens. Ook dit jaar is dat niet anders. Enige verschil nu is dat ik naast de klassiekers voor mezelf (meer sporten, gezonder eten,…) er ook een paar voor Surtout heb opgesteld. In het kader van de slogan “practice what you preach” zijn er een aantal punten die ik aanraad en uitvoer bij mijn klanten, maar die ik voor mijn eigen onderneming nogal eens durf verwaarlozen. Tijd om daar komaf mee te maken en zelf het goede voorbeeld te geven dus. 

Klaar voor mijn lijstje? Hier komt het:

Goede voornemen #1: start to blog 

Geregeld nieuwe content op je website plaatsen trekt bezoekers aan. Meestal is je website inhoudelijk vrij statisch. Door er een blog aan toe te voegen begint hij te leven en creëer je een nieuwe reden om je site een bezoekje te brengen. Via een blog informeer en inspireer je lezers die zo ook eerder geneigd zullen zijn je te volgen op social media, zich in te schrijven op je nieuwsbrief, contact op te nemen en last but not least, klant te worden. Niet alleen je online zichtbaarheid verhoogt met je blog, je lezers leren je op die manier ook beter kennen. Je geeft hen inzicht in wat je doet en waar jouw expertise ligt.

Ik ben alvast gestart met deze eerste blogpost! Bedoeling is om maandelijks een verse blog op jullie af te vuren waarin ik ervaringen, tips en tricks rond social media met jullie zal delen. 

Goede voornemen #2: Consequent posten op social media 

Hoe we het ook draaien of keren, sociale media is niet meer weg te denken uit ons leven. Als ondernemer wordt het steeds belangrijker om te werken aan je online zichtbaarheid. Consequent posten op sociale media is hier onlosmakelijk mee verbonden. Je zal misschien al gemerkt hebben dat wanneer je langere tijd niets hebt gepost dit een negatief effect kan hebben op je bereik en de betrokkenheid bij je berichten. Het beruchte algoritme van Facebook en Instagram zit hier voor iets tussen. Dit algoritme gaat mensen “belonen” die regelmatig relevante content plaatsen door hun berichten te tonen aan meer (potentiële) volgers. Want, grote desillusie misschien, jouw posts verschijnen heus niet op de feed van elke persoon die jou volgt. Slechts een fractie van jouw volgers krijgt jouw social media post te zien. Op geregelde tijdstippen waardevolle, relevante content plaatsen zal er voor zorgen dat je post geleidelijk aan meer en meer mensen zal bereiken. 

Goede voornemen #3: plan je social media 

Dit sluit naadloos aan bij het vorige goede voornemen. Consequent posten is één ding, maar wanneer je niet op voorhand even nadenkt over wat je komende week of maand zal plaatsen, dan wordt het echt moeilijk om voorgaande vol te houden. Want plots is hij daar, de dag dat je een post had moeten voorzien. Je hebt de hele dag gewerkt, je bent moe en dan moet je nog die verdomde social media post schrijven. Uitstelgedrag dringt zich op…

Door je posts vooraf in te plannen neem je een voorsprong. Neem wekelijks of maandelijks een momentje tijd hiervoor en denk na waar je het de komende periode over wil hebben. Verzamel beeldmateriaal, schrijf je teksten en start planning. 

Eerlijk, voor mijn klanten plan ik met gemak verschillende posts in voor de komende maand. Voor mezelf echter ben ik helaas meer #teamlastminute. In 2020 moet dit anders en geef ik mee het goede voorbeeld, beloofd. 

Goede voornemen #4: laat jezelf zien 

Eentje waar veel ondernemers, inclusief mezelf, het koud zweet van krijgen: toon jezelf op je social media. Mensen willen weten wie je bent, willen je gezicht zien. Ze zijn meer dan ooit geïnteresseerd in jou als persoon en willen je oprecht leren kennen. Online worden we overspoeld door ondernemingen die hun diensten en producten aanprijzen. We twijfelen minder over wat we zullen aankopen, maar eerder over waar en bij wie. 

Door jezelf regelmatig te tonen als ondernemer zijn potentiële klanten meer geneigd om jou hun vertrouwen te geven. Want geef toe, het voelt beter met iemand in zee te gaan die je kent dan met iemand die zichzelf nog nooit heeft voorgesteld. 

Goede voornemen #5: inzetten op captions

De captions (i.e. de tekst die je bij je beeld plaatst op je social media) worden in 2020 nog belangrijker dan het voorbije jaar. Je hebt waarschijnlijk al opgevangen dat Instagram het aantal hartjes die een foto gekregen heeft gaat schrappen. Instagram zou op die manier willen aanmoedigen meer goede content te plaatsen en dat brengt ons bij de captions. De tijd dat je met enkel een leuke foto en misschien één rake quote je volgers kon pleasen is stilaan voorbij. Volgers zoeken meer dan ooit naar waardevolle content, ze willen geïnformeerd en geïnspireerd worden via hun social media. Wees niet bang om af en toe eens langere teksten te schrijven bij je beelden en beschouw deze posts als microblogs.

Zo, met deze 5 goede voornemens ga ik het nieuwe jaar in. Probeer ze zelf ook toe te passen, ik ben er zeker van dat je hier op termijn resultaat mee zal boeken. Succes!